Tekstil Kültürü


Denizli tekstil tarihi 7.000 yıl öncesine dek uzanıyor desek de, modern sanayimizin tarihi sadece 35 yıl öncesine dayanıyor. Bugün, modern Denizli tekstil sanayisinin temellerini atan büyüklerimiz halen hayatta ve birçoğu da aktif olarak işlerinin başındalar.

80’li yıllarla birlikte başlayan bu hareket, aynı zamanda bir sanayi hareketi olarak ortaya çıkması ile birlikte, farklı bir kültür hareketi olarak kendini ortaya koymuştur.

Uzun bir hikayeyi kısaltacak olursak, bugün Türkiye geneline yayabileceğimiz kümelenme kültürü, sanayi anlamında tekstil ile kendini doğru şekilde ortaya koyduğunu söyleyebiliriz.

Bugün tekstilci, sivil toplum kuruluşları altında, küme içindeki ortaya koyduğu refleks ile olsun, yurt içi ve yurt dışı fuarlarda gösterdikleri performans ile birçok sektöre örnek teşkil edecek bir sanayi ve ticaret kültürü ortaya koyuyor.

35 yıllık deneyim ve birikim ile artık taşların yerine oturduğu ve ağırlığını ülke ekonomisinde ortaya koyan bir sektörün bireyi olarak, Türkiye’nin gelişmekte olan birçok sektörüne örnek model konumundayız.

Rekabetin etik kurallarını yazan ve küme içindeki birlikteliği aktif güce dönüştüren tekstilci, bu çalışmanın Bu alana reklam vermek için tıklayınız en güzel birliktelik örneğini ekonomi bakanlığı uhdesinde gerçekleştirilen URGE (Uluslararası rekabeti geliştirme) desteği kapsamında sergiliyor.

Birlikte planlayıp, beraber hareket eden ve yan yana ürünlerini sergileyip satan tekstilci, kümelenme sonucundaki gücünü ve kültür birikiminin farkını ortaya koyuyor. Bazı firmalarımız bu farkındalık ile farklı bir faza geçti bile. Bazı STK lar bunun öncülüğünü ortaya koyuyor.

İleri fazlarda daha fazlı ortak akıl hareketi ile birlikte ortak kurumlar, ortak AR-GE ve ÜR-GE, ortak enstitüler ve bizleri daha rekabetçi kılacak olan birçok ortak proje ortaya çıkacaktır. Ben gelecekten her zamankinden daha fazla ümitliyim. Umarım Türkiye yi geleceğe taşıyacak diğer sektörlerde de bu hareketliliği görebiliriz.

Beğendiniz mi? O halde paylaşın