Teknik tekstil atağı


El dokuma ürünleri, bornoz ve havlularıyla tanınan Denizli’de, sektör teknik tekstili geliştirmek için harekete geçti, üniversitelerle çalışma başlatıldı.

TEKSTİL merkezi Denizli’de, dünyaya nam saldığı el dokuması ürünleri, bornoz ve havlularının yanısıra, başta savunma sanayi olmak üzere evden otomobile, karayolundan hastanelere kadar birçok alanda kullanılan kumaşların da dokunması için çalışma başlatıldı. Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Başkanı İsa Dal, tekstil ürünlerinin bebek bezinden kefene, diş fırçasındaki naylon elyaftan, hastanelere çok sayıda alanda kullanıldığını belirterek, başlattıkları çalışma kapsamında başta Almanya olmak üzere bu konuda ileri düzeyde olan ülkelere öğretim elemanıyla birlikte ziyaretler yapılacağını, daha sonra yeni yatırımlarla, teknik tekstil dokumaya başlanacağını anlattı.

Önemli bir sektör

Dal, “teknik tekstil” olarak adlandırılan sektörün büyük gelişme katettiğini, Türkiye’nin de bundan pay alması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Teknik tekstilin geleneksel tekstil ve hazır giyim sektörleri içindeki payı yüzde 25-30’larda. Tekstil sektörü büyümesini artık teknik tekstille sağlıyor. Hazır giyimle, bornozla, havluyla çok ileriye gitmemiz mümkün değil, gücümüzü teknik tekstilde yoğunlaştırmak zorundayız. Endüstride, uzay sanayisinde, askeri alanda, denizcilikte, tıpta, inşaatta, ulaştırmada ve yüksek teknoloji uygulamalarında kullanılan ürünler üretebilirsek dünya tekstil ihracatında biz konuşuluruz.”

İTHALAT AZALACAK

Bu sayede teknik tekstil ithalatında önemli gerileme yaşanacağını belirten Dal, “İthalatımız gerilerken, ihracatımızın getirisi artacak. 1,5 milyon dolar olan ihracatımız teknik tekstille 3 milyon doları bulacak. Avrupa az tekstille çok para kazanıyor, çünkü kiloda hafif pahada ağır ürünler üretiyor. Tekstil ihracatını teknik tekstile endeksleyen ülkeler önümüzdeki süreçte daha çok ihracat yapar olacak, bunlardan biri de Türkiye olmalı” diye konuştu.

DAYANIKLI ÜRÜNLER

Gerekli altyapının oluşturulmasının ardından kimyasallara, hava şartlarına ve mikro organizmalara dayanıklı, yüksek mukavemete sahip, yanmazlık, aşınma dayanımı gibi yüksek performans özellikleri gösteren ürünlerin dokunacağını kaydeden Dal, “Tekstil sektörünün sınırları yeniden tanımlanıyor. Yanmaz, radyasyon savar nitelikli elbiselerin kumaşlarını dokuyacağız. Teknik tekstille tarım alanlarında daha az su kullanılacak, tekstilin sadece elbiseden ibaret olmadığını dokumalarımızla anlatacağız” dedi.

Beğendiniz mi? O halde paylaşın