Nisan 2011 İtibariyle Pamuğun Reel Durumu


Denizli: 05.04.2011
Sayı: 20110405
Konu: Detgis Pamuk Piyasasına ilişkin değerlendirme raporu

Bugüne kadar pamukta yaşanan artış spekülatif olabilir, ancak talebin gerçek olduğu ortada. 2001 yılında 35 cent/lb ye düşen pamuk, son 1 yıl içinde 72 cent/lb den 220 cent/lb ye gelişinde spekülatörlerinde parmağı olduğu biliniyor.

ABD’nin yıllık 6.4 milyar adet para basıyor olması ve paranın hammadesinin %75inin pamuk olması, bu emtia fiyatının artış nedeni olmasa gerek.

Türkiye son 10 yılın en düşük dönem sonu stok seviyelerinden birini yaşıyor. Diğer ülkeleri incelediğimizde aynı grafiklerle karşılaşıyoruz. Bu da pamuk rezervinin halen son 17 yılın en düşük seviyelerinde seyrettiğini gösteriyor.
Yapılan bir araştırmaya göre pamuk fiyatı yılsonuna kadar 100 cent/lb seviyesine gerileyeceği iddia ediliyor, ancak bu iddianın aksine talep artışı devam etmektedir.

Bu yıl Ağustos sonrasında piyasaya sürülecek olan yeni hasat, Pakistan’ da %6,
Çin’ de %8, ABD’ de %14 üretim artış göstermesi bekleniyor. Ancak ABD ziraat departmanının verdiği bilgiye göre ABD’ de kışın sert geçmesi ile havadaki nem etkisini göstermezse, beklenen hasadın alınamayacağı endişesini ortaya koymaktadır.

Pamuk ekim alanlarının talebi karşılayacak oranda artmamasının en önemli sebebi, diğer gıda emtialarına olan talebin artması olarak gösterilebilir.
Geçen yılın son döneminde İsveçli H&M girdi fiyatlarının artması sebebiyle %30
Marj kaybına uğradığını açıklamıştı. Dünyanın en büyük spor giysileri üreticileri Nike ve Adidas’ ta yılın son dönemlerinde aynı şekilde marj kaybı açıkladılar. Adidas ancak bunun yanı sıra, sürdürülebilir pamuk politikalarını destekleyici
Açıklamalarda bulunmuştur.

Yılın son çeyreğini kayıplarla kapatan perakendeciler, pamuklu ürün alımlarında kendilerini geri çekmelerine rağmen, fiyatlar 190 ‐ 210 c/lb bandında hareket etmeye devam ediyor. Japonya depreminin ardından, dünya ekonomi devinin tüketiminin gerileyeceği beklentisi ile hammadde fiyatları yatay bantta seyretmeye başlamıştı. Ancak bu şokun kısa sürede atlatılacağı gözlenmektedir. Ayrıca bu yatay seyrin en önemli etkeni, Hindistan’ ın iplik ihracatı üzerindeki yasağı kaldırmasıdır. Avustralya ve Brezilya güney yarımküresinin hasadı Nisan itibariyle satışa başlamasına rağmen, iplik fabrikalarının hammadde paniği devam etmektedir.

Çin kendi talebini karşılamak için bu yıl geçen yıla göre 1 milyon ton daha fazla ithal etmek zorunda kalacak. Stoklarının beklenilen seviyenin altında seyretmesi durumunda, hammadde fiyatlarının tekrar tırmanışa geçeceği, pamuğunda bu hareketliliğe uyacağı tahmin ediliyor.

Saygılarımla,
İsa Dal
DETGİS Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı

Beğendiniz mi? O halde paylaşın