Dinamik Egolar yerine, Dinamik Süreçler


Yaşamımız boyunca yol arayışlarımız sürer gider. Anlık planlar, günlük planlar, uzun vadeli planlar. Eğer plan yapmıyorsanız duruma göre şanslı sayılırsınız, ancak genel durumda plansız hareket ediyorsanız sonucunda ya bu sorunu algılyamazsınız, ya da anlamsız şekilde işi kadere bağlarsınız. Şirketlerde ve hatta evinizde planlarınızı doğru bir zemine oturtabiliyor ve sonucunda planınız tatmin edici bir başarı gösteriyorsa, zaten doğru yoldasınız demektir.
Pazarlama ya da üretim yapan bir şirket olsun fark etmez, her ikisinde de bir süreci yönetirsiniz. Bu alanda eğitim veya eğitimler almış olabilirsiniz, süreç yönetimi ile ilgili literatür olarak kullanılan onlarca yöntemden bahsedilir. Japon ekolü, Alman ekolü, X firmanın ya da şahsın geliştirdiği üretim ve süreç yönetimi ekolleri vs şeklinde uzunca bir liste yazabiliriz. Bunların hiçbiri size birebir uymayacaktır, fakat herbirinden alacağınız donelerle, size uyacak bir süreç yönetim metodu geliştirebilirsiniz. Tabii öncelikle bunlardan haberdar olmanız gerekir ve ayrıca bu süreçleri uygulayabileceğiniz açık fikirli ve katılımcı bir ekip oluşturmanız size uygulamanızda kolaylıklar sağlayacaktır.
Üretim süreci için sisteminizi oluştururken karşılaşacağınız en önemli sorun, kişilerin buna hazır olmayışı olacaktır. Kişilerin yetkinliği ve bakış açısını en kritik unsur olarak değerlendirmemiz gerekir. Bu zemini hazırlamadan uygulayacağınız sistem göreceli olacak ve sürdürülebilir ve kendini geliştirmekten uzak verimsiz bir yapı haline dönüşecektir. Sistem oyuncuları kuralları ve amacını çok iyi algılamaları ve mevcut paradigmaları terk etmeleri gerekir. Benim şahsen deneyimlediğim en önemli sorun, sistemi algıladıklarını düşündüğüm ekip arkadaşlarımın, aslında olayı yüzeysel kavradıklarına ilişkindir. Sizi anladığını düşündüğünüz ekibinizin aslında temel fikirlerden uzaklaşıp, ekip içinde egoların ve paradigmaların kıramadıklarını görüyorsunuz. Bu durumda sistemde sadece göreceli ve işlevsiz bir ritüele dönüşüyor. Profesyonellerin iyi bir ekip çalışması dahilinde planlanabilmesinin temel koşulu ise, bireylerin varlıklarının asgari düzeyde uyumu ile, ekip içinde doğru ahengi yakalayabilmesi için gerekli olduğunu söyleyebiliriz.
Sonuç olarak, verimli çalışma, doğru süreç yönetiminden geçiyor. Bugün iş emek yoğun ve rekabeti yoğun yaşanan sektörler içinde ayakta kalmayı başaran şirketlerin başarısının verimlilikten geçtiği yadsınamaz.
Sevgilerimle,
İsa Dal
Twitter: @IsaDal_Denizli

Beğendiniz mi? O halde paylaşın