Kitap okumayı kim istemez ki ? Sevsek te sevmesekte, içimizde okuma isteği hep olmuştur. Ancak okuma tembelliği, birçok nedenden dolayı ağır bastığı için, maalesef az okuyan bir toplum olarak devinimimizidüşük devirde sürdürmekteyiz.
Okumayan bir toplum olmamızın, bahsettiğim gibi bir çok sebebi var ve çoğu da kültürel ve tarihi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Bitirmiş olduğunuz kitabı eğer zorlaya zorlaya okumuş olsanız dahi, mutlaka onuna bütünleşmişsiniz demektir. Kokusuyla, dokusuyla adeta sizin bir parçanız olmuştur. Kapağına altındaki iç sayfasına ilk okuduğunuz tarihi yazarsınız ve yazarda imzasını bu sayfaya atar. Ayraç kullanmadıysanız uçlarında ve kenarlarında kıvırma ve ezilme izi kalır. Kalınca bir kitapsa da, cilt yerinde açma izlerini görürsünüz. Bunlarda sizin kitapta bıraktığınız değer izleridir.
Ancak son günlerde ben o kitabın kokusuna ve dokusuna ihanet ettim ve bundanda açıkçası çok rahatsız olmadığımı itiraf etmek istiyorum. Dijital kitaplar epeydir piyasada dolaşıyor, ancak Türkiye’de henüz geniş kitlelere ulaşabilmiş değil. Salt kitap okumak için farklı cihazlar geliştirildi ve özel likit teknolojileri sayesinde de, gözleri yormadan konforlu bir okuma deneyimi yaşayabiliyorsunuz. Sıradan tabletler ile de dijital kitapları okumanız mümkün. Yaşadığım avantajları göz önüne getirecek olursam, her ne kadar zorda olsa, geleneksel okuma alışkanlığımdan vazgeçebildiğimi söyleyebilirim. Öncelikle dijital kitaplar tabii yer kaplamıyor, normal kitaptan daha ucuza satın alabiliyorsunuz. Ayraç kullanma derdiniz yok, çünkü kaldığınız yerden tekrar açınca devam edebiliyorsunuz. Yine de yer imi koymak isterseniz, kitabı kaç fazda okuduğunuzu daha sonra görebiliyorsunuz. En beğendiğim özellikle ise, kitabın beğendiğiniz kelime ve satırlarını işaretliyor ve daha sonra özet olarak görebiliyorsunuz. Bazı okuyucularda ise kitabı sesli olarak okutmanızda mümkün oluyor. Burada daha sayamayacağım birçok pratik yönleri olan e-kitap okuyucularının maliyetide oldukça düşük diyebiliriz. Yazar ve yayınevi açısındanda birçok avantajı bulunan e-kitaplar, okuyucu açısından ekonomik olacağı gibi, çevre açısındanda katkısı yadsınamaz. Bu görüşlerime geleneksel okuyucularımız karşı çıkabilirler. E-kitaplar büyük oranda konvansiyonel kitapların yerini alacak olsalarda, hiçbir zaman tamamen yok etmeleri mümkün olmayacaktır.
Henüz her kitabı e-kitapçılarda bulmak mümkün olmuyor, ancak portaller hızla gelişiyor ve hemen olmasada, önümüzdeki 10 yıl içinde cihazların gelişimi ile bilrikte, daha hızlı hayatımıza gireceği kesin.
Ben E-kitabı çok sevdim, fakat içinde hep özleyeceğim kendine özgü kokusu olan kitabımdan yine de tamamen kopamayacağımıda son söz olarak söylemek isterim.
Sevgilerimle,
İsa Dal
Görüşleriniz ve paylaşımlarınız için; twitter: @IsaDal_Denizli