2001 yılında dünya ticaret örgütüne katılımı ile ekonomi büyümesi hızlanan Çin, bu alanda elde ettiği rekortmenliğini henüz kimseye bırakmış değil. Çoğunluklu olarak ikili haneli büyüme rakamları ile artık bizi şaşırtmayan Çin’de her alanda değişim aynı hızla devam etmekte.
Köylerinden bile dolar milyoneri çıkarmayı başaran bu dev ekonomi, her alanda yaptığı altyapı çalışmaları sayesinde de, geleceği için ümit ışıkları saçmaya devam ediyor. Bu çalışmalarda en çok dikkatimi çeken noktalar ise ülkenin GSMH içinde eğitime ve ar-ge ye ayırmış olduğu, dünya ortalamasının üzerindeki paydır.
Yüksek büyüme hızıyla Çin, Türkiye nüfusunun iki katının üzerinde bir nüfus ile Türkiye çalışan profiline benzer bir durumu yakalamış. Türkiye’de sayısı 400 binlere ulaşan özel güvenlik sektörüne ve diğer hizmet sektörlerine kaptırılan tekstildeki kalifiye iş gücü, çalışma şartları ve ücret bakımından çokta cazip olmayan bir tercih yapmış oluyorlar. Çin’de de aynı durum yaşanıyor.
Bu sebepten dolayı üretimin yoğun olarak kümelendiği sanayi bölgelerinde önemli bir işgücü sıkıntısı yaşanmakta, bu da ücretleri doğal olarak “rekabet” edilebilir seviyelerin üzerine taşımaktadır. Refah seviyesi büyük hızla yükselen bu ülkede, refahın tabana yayılmasıda kaçınılmazdır. Bunu gören işadamları ve sivil toplum kuruluşları Çin pazarında satım yapabilmek anlamında yerlerini alma gayreti içindeler.
Türkiye’den birçok öğrencinin yüksek öğrenimi görmek amacıyla Çin’de bulunması ve aynı zamanda bu kişilerin birçoğunun Türkiye ile Çin arasında bir bağ oluşturmak amacıyla Çin’de yaşamayı tercih etmeleri, bizim Türkiye ile Çin arasındaki ticari köprüyü kurmamızda kuşkusuz önemli desteği olmaktadır.
Avrupa Birliği nüfusunun üçte biri oranında alım gücü çok yüksek olan bir popülasyona sahip Çin pazarında yer alabilmek için, sabırlı ve istikrarlı olabilmek gerekiyor. Türk üreticisi ve tüccarı Rusya gibi ülkelerde edindiği tecrübeleri ile de Çin’de de bu deneyimlerinden faydalanacaktır.
UTİB (Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği) bu yıl ikinci kez Şanhay Intertex fuarına üyeleri ile birlikte katılarak, Çin pazarına bir pencere açmak için çalışıyor. Birçok türk firmanın başarılı olmaya başladığı bu pazarda henüz işin başında olduğumuzun bilinciyle hareket ediyoruz. Bu fuarda özellikle takdirle dikkatimi çeken husus ise, Şanhay büyükelçimiz ve ticari ateşimizin kelimenin tam anlamıyla “kusursuz bir elçi” olarak çalışmalarıydı.
Alışık olduğumuz “Elçi” profilinden çok farklı, tabiri yerindeyse işe “Esnaf”ça ve hedef odaklı yaklaşmaları, bizim o cağrafyalarda başarıya ulaşmamızın kilit insanları olacaktır. Bu bağlamda Şanhay Başkonsolusumuz Sayın Deniz Eke yi ve Ticari Ateşemiz Sayın Bilgehan Şaşmaz a verdikleri hizmetten dolayı teşekkür eder ve başarıların devamını dileriz