Buraya çöp atan ….. dır, cümlesinde noktaların yerine gelen sıfatın bir insana yakıştırılması hoş değil. Yazıya geçenlerde okuduğum bir tweet ile başlayayım dilerseniz. “Siz Türklerin evi çok temiz, fakat sokak ve şehirlerinize hiç önem vermiyorsunuz”. Doğru değil mi ? Evimizin içine toz kondurmayız, ancak sokaklarımızı çöplük gibi kullanıyoruz.
Geçtiğimiz bayramda 300 km ye yakın bisiklet ile yol yaptım. Bu sayede sokakları ve sokak kenarlarına atılanları bir bir görebiliyorsunuz. Özellikle yol kenarlarına atılmış şişelerin oluşturduğu beyaz, yeşil ve kahverengi cam kırıkları bisikletler için tehlike oluşturmasının yanısıra, yaz sıcaklarında mercek görevi görerek orman yangınlarına sebebiyet verdiğini herhalde düşünemiyoruz. 10 km boyunca yol kenarlarına birikmiş pet şişelerin herhalde doğanın 500 yıl boyunca yok edemediğini atan kişiler bilmiyor olmalı. Bunların çöplerde toplanması ile birlikte geri dönüşümle ekonomiye tekrar geri kazanıldığını ve doğayı kirletmediği ve böylelikle doğada yaşayanlara zarar vermediğini bilse hiç atar mıydı sizce ?
Peki bu çöpü atanlar kimler ? Araçla seyrederken adeta gözümün içine bakarcasına çöpünü yol kenarına doğru atan, hatta arkada seyreden aracın önüne bırakanlar belirli bir kesim değil. Her türlü sınıfta araç tipi, kadın, erkek ve ya çocuk olabiliyor. Yola atılan çöpün kime ve neye zarar verdiğini ve bunu kimin topladığını umursamadan yola atılan ve bırakılan her tür çöp. Gözünüzün önünde cereyan eden bu tür hadiselerde ise uyarıların kavgaya dönüşeceğini bildiğiniz için, bu kişileri Allah’a havale etmekten başka çarenizin olmadığını biliyorsunuz.
Maalesef ülkemizde kişisel ve kamusal hak ihlallerini durdurabilmek ve cezalandırabilmek mümkün değil. Eğer bu mümkünse, lütfen bu konuda duyarlı vatandaşımıza yol gösterin ve vatandaş arasında oluşması muhtemel gerginliğe müsade etmeyin.
Birileri belki bana başka bir işin yok mu senin kardeşim diyebilir. Toplumsal eğitimle kamusal düzenin sağlanmasına aslında tam buradan başlanmalı diyorum. Madem insanın insana saygının az yaşandığı bir toplumda yaşıyoruz, bari önce insanın çevreye saygısını düzeltmekle başlayalım, gerisi gelir. Bunca yıl olmadı, bir günde mi olacak ?
Evet, bir yerden başlanmalı..
Sevgilerimle,
İsa DAL
Kopenhag
4 Ekim 2016