İtiraf etmek zor mu geliyor ? Ben itiraf ediyorum, zaman zaman sarı ışığa yetişme uğruna hızımı artırıyor ve tam kırmızı olmak üzereyken geçiyorum. İtiraf ediyorum, zaman zaman radarın olmadığını tahmin ettiğim bölgelerde hız sınırını az da olsa aşabiliyorum.
Trafikte olmak, gerçekten insanın sinirini alt üst ediyor. Bu nedenle sakin kalmak ve daima alttan almak gerekiyor. Arkadan selektör yaparak taciz eden, sol şeridi kapatarak şerit ihlali yapan, şeridinde seyredemeyip önüne kıran, arkana sıfıra kadar yanaşan aktif tacizcilerin dışında, trafik içinde pasif tacizciler de sinir katsayınızı artırabilir.
Kamyonlar tabii ayrı bir konu. Hayatları gerçekten zor şartlarda yaz kış demeden, gece gündüz ve uykusuz araçları üzerinde geçen bu arkadaşlardan ne beklenebilir. Fiyat/ücret baskısı altında, bu arkadaşlardan ne gibi davranış bekleyebilirsiniz ki ? Bence yine de sinirlerini çok iyi kontrol ediyorlar ! Sistem in en bozuk olduğu yönlerden biri de burada sanırım.
Türkiye de tipik rahatsız edici görüntü: Baba direksiyonda ve ağzında sigara, anne yan koltukta kucağında çocuk, belki arkada anneanne babaanne, aman amca olmasın, o da bir sigara yakmıştır kesin, oluşturmuş oldukları tehlike katsayılarını burada saymakla bitmez. Bunu yapanlar içinde gayet bakımlı saygın görünen insanlar da olabiliyor.
Arabadan çöp, izmarit atmak tabii bunların bir çoğunun yanında basit bile kalabiliyor.
Ben şunu hep merak etmişimdir. Bizler neden eğitilemiyoruz ya da eğitilmiyoruz ?? Trafik yetkilileri, acaba ceza kesebilmek ve kotalarınca vergi tahsil edebilmek için bunu bazen kasıtlı yaptıklarını bile düşünüyorum. Sıkı kemer kontrollerinin ardından, nasıl da kemer kullanımı yaygınlaştı ? Demek kontrol ve ceza uygulanırsa, iş kontrol altına alınabiliyormuş.
Maalesef çevremizdeki en yakın ve sevdiğimiz dostlarımız, eğitimli ve vizyon sahibi arkadaşlar da bu olumsuz paradigmanın bir parçası halinde.
Bütün kabahat Emniyet yetkililerinde mi ? Elbette değil. Türkiye de temel sorun İnsana SAYGI, Çevreye SAYGI. Maalesef biz bunların çoğundan yoksun bir toplumuz 🙁