%100 Çalışma Vakti


İşlerin gidişatını değerlendirmek için geçmiş 6 ay, 1 yıl ya da 3 yıla değil, en az 5 yıllık döneme bakmak gerekir. Dünya ekonomisi geçmişe göre çok daha dinamik ve çok daha küresel etkileşim içinde. Küreselleşme dediğimiz işte tam bu anlama geliyor . Türkiye olarak biz de küresel dünyanın bir parçasıyız. Dünyanın bir diğer ucunda meydana gelen hadise, kelebek etkisi gibi dünyanın diğer ucuna kadar etkisini gösterebiliyor. Oluşan bu dalgaların etkisine girdiğimiz dönemlerde, dalgaya olan direncimizi arttırmamız kaçınılmazdır.
Böyle zamanları yaşamayı çok arzu etmesekte, mutlak suretle etki alanına girmeden önce gerekli önlemleri almamız gerekir. Dalgaya karşı durmanın en etkili yöntemi, dalgaya doğru hızla ve dik şekilde girmektir. Bunun için azami performans göstermemiz gerekir.
Ülke olarak kapasite kullanım oranımız ve verimliliğimizin bu dalgalara karşı direnebilecek seviyelere gelmesi şart. Bunun için çok daha fazla çalışmamız gerekiyor. Performans olarak rehavet içinde %50 lere gerilediğimiz dönemler oluyor. Ancak bu dönemlerde hem işveren, hem de çalışan olarak %100 performansa doğru koşmamız şart. Ülkemizde çalışma disiplini olarak birçok ülkeyi geride bıraksakta, verimlilik olarak gelişmiş ülkelerin oldukça gerisindeyiz. Bizzat gelişmiş ülkelere sıkça seyahat eden ve satış yapan biri olarak bu durumun şahidiyim. Bunun birçok sebebi var. Kısmi olarak bunun kültürel yapımızdan kaynaklandığını iddia etsem de, daima birilerinin sesi olan “İşi bilecen, İşe gitmicen” lafı aklıma gelir. Bu öyle bir hastalıktır ki, paylaşım, iş birliği ve ekip çalışmasının önündeki en güçlü engeldir. Buna ayrıca bizim çay, kahve, sigara, yemek gibi keyfiyetlerimizi de eklediğimizde, maalesef çalışma verimliliğimiz %50 nin üzerine zar zor çıkıyor. Hele patron yeterince işi bilmiyor ve işin başında da bulunmuyorsa, zaten çalışan çalışmaya motive olamıyor.
Dönem artık daha sıkı çalışma dönemi. Dönem artık %100 ün bile yeterli olmadığı ve üzerine çıkmamız gereken bir dönem.
Ülkemizin ve neslimizin geleceği için %100 çalışma vaktidir !
Sevgilerimle,
İsa DAL
14.4.2016 Antalya

Beğendiniz mi? O halde paylaşın