2011 den 2012 ye girerken…


İsa Dal Detgis
2011 yılında sıkça bahsetmiş olduğumuz marka ve moda tasarım ayağında Türkiye “Trendsetter” yani modayı belirleyen bir konumda kabul görmeye başlayacaktır. Bu alanda çalışmaların hız kesmeden ve hatta daha da hızlandırılarak çalışılması gerekir.
Bunun yanısıra, katma değeri yüksek olan başka bir alanın daha yükseleceğini ve farkındalığında gün geçtikçe arttığını görüyoruz. Teknik tekstiller olarak bahsettiğimiz ve kendi içinde birçok kategoriyi barındıran bu alanda teknik altyapımız ve gelişen ekonomiz ile birlikte yatırımların hızlanacağını ve önümüzdeki 10 yıl içinde 20 milyar USD aşan bir üretime ulaşılabileceğini tahmin ediyoruz.

Uluslararası ekonomi ve politikalarda yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen, ülkemiz ekonomik açıdan çok iyi performans gösterdi ve uluslararası medya, kamu ve kurumlar bunu reel anlamda teyit eden açıklamalarda bulundular. Bizde içeride bu olumlu gelişmeleri gözlemledik. İhracatta ise daralma noktasına gelmeden kurlara yapılan yerinde müdahele sonucu ihracatçının rekabet gücü arttı. 2012 yılında bu gelişmelerin süreceği ve ihracat anlamında ABD ve Avrupa’da daralan ekonomilere rağmen, alternatif piyasalar ve Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak yerinde ve zamanında önlemlerle ihracatın ve dolayısıyla üretim ile istihdamın artmaya devam edeceğini düşünüyorum.
Eğer öngörülerimiz zaman içinde doğrulanmış olsaydı, sanırım hiçbirimiz emek sarfederek fiziki bir iş yapmazdık. Pamuk piyasasında Mart ayı sonu itibariyle 227 cent/libre ile tarihi zirveyi gördük. Ne tarihi zirve gerçekçiydi, ne de pamuğun şu anda uluslararası vadeli piyasalardaki 0,86 cent/libre fiyatı. Böyle olacağını bilseydi, pamuk üretimini neredeyse 2 katına çıkaran çiftçimiz, bu sene binbir çileyle tarlasına pamuk ekermiydi ? Yapmış olduğumuz reel analizlere göre ve uluslararası piyasalardaki pamuk ile emtia stoklarına bakınca, 140-160 cent/libre civarında bulunması gereken pamuk, başını nasıl zirvelere alıp gittiyse, aynı hızla diplere doğru seyretti. Piyasalarda faizler yükseldikçe emtia fiyatları hızla düşmeye başladı. Olan her zamanki gibi emeğe ve alınterine oldu. Bu saatten sonra mağdur olan çiftçimiz önümüzdeki yıl pamuk eker mi onu bilemem. Yeni yılda emeğin, alınterinin,geleneğin ve kültürümüzün büyük sermayeye karşı direnç gösterebileceği bir yıl olmasını diliyorum.

Beğendiniz mi? O halde paylaşın
, ,